Wahi

    Wahi of te wel stukje… puzzelstukjes. Hoe kun je weten dat je een puzzelstukje mist als dat altijd al zo is geweest.
    Als je geboren wordt weten je ouders ook niet of er puzzelstukjes zijn die missen. Het is als ouders zoeken naar wat en of er iets ontbreekt. Bij welke wahi’s je kind hulp nodig heeft. In de tijd waarin we nu leven is het steeds meer geaccepteerd om wat verder na te denken, te zoeken naar de achterliggende reden van het gedrag van een kind. Vroeger was dit niet zo, ik was een lastig kind en werd beschreven in rapporten als depressief, agressief, een kind wat teveel om hulp vroeg en ongeconcentreerd. Waar niet naar werd gekeken door leerkrachten was wat er achter dat gedrag zat. Mijn ouders herkenden mij niet in wat er op school werd verteld. En waren ook geregeld boos op leerkrachten. Het was echter een andere tijd en ouders werden minder gehoord als nu. Mijn ouders hebben met de middelen en kennis die ze handen gezocht naar mijn wahi’s. Ze konden het niet weten, het was een andere tijd.
    Nu ben ik van mening dat nooit iets voor niks is, uiteindelijk heeft alles een doel. Ook mijn leven zonder een diagnose. De struggels die ik heb ervaren en doorstaan heb, hebben mij gemaakt tot wie ik ben. Hebben mij geleerd door te zetten. Ik ga niet terugkijken naar vroeger met… wat als ik de diagnose wel had gehad, ik deze wahi eerder had ontdekt. Dan was ik nu niet de mens geweest die ik nu ben! Door alles wat ik weet en ervaren heb kan ik mijn kinderen beter helpen in hun weg naar volwassenheid.
    Mijn wahi (puzzel) is nog lang niet klaar en komt steeds meer tot leven. Het nieuwe stukje, de wahi Adhd zorgt weer voor nieuwe inzichten. Ik blijf door puzzelen totdat mijn plaatje compleet is!

Een gedachte over “Wahi”

  1. Je bent wie je bent en je weet steeds meer wat er werkt voor jou en je gezin. Mijn dochters zijn 23 en 25 nu en worden nog elke dag geconfronteerd met hoe ze elk met hun adhd anders dan ik in elkaar zitten. De unit die we vormen is sterker door waar we doorheen gaan. Samen. En dat is me meer waard dan eender welk oordeel van iemand die niet weet waarover we spreken. Het is moeilijk soms maar is intensiteit ook niet iets wat we nodig hebben? 👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *